Skoči na glavno vsebino

Portal vzgoje in izobraževanja – varne poti po Ljubljani

PROMETNA VARNOST

Do 6. leta starosti morajo imeti otroci v prometu spremstvo odraslega. Učenci 1. in 2. razreda morajo v prometu nositi rumene rutke – vidnost.

Starši, prehodite pot do šole skupaj z otrokom, opozorite ga na nevarnosti in na varno obnašanje v prometu.

promet1

NEVARNA MESTA NA ŠOLSKI POTI

  1. Križišče Goriška-Litostrojska je semaforizirano, vendar je zelo veliko, v neposredni bližini pa je tudi železniška proga. Največja nevarnost je prečkanje Goriške, ker sočasno z zeleno lučjo za pešce z Litostrojske c. zavijajo vozila iz dveh smeri.
  2. Na Litostrojski c. sta za prečkanje dva prehoda za pešce, vendar so nekatera vozila prehitra (ravna cesta). Prehod čez Korotansko ul. ob Litostrojski c. je nevaren zaradi parkiranih vozil na pločniku.
  3. Medtem ko križišče Celovška-Šišenska prečkajo pešci, s Šišenske c. zavijajo vozila. Veliko jih zelo hitro pripelje na Celovško c. in tako ogrozi ali izsili pešce, ki so že na prehodu. Interval na semaforju za pešce je zelo kratek.
  4. Prehod čez Celovško c. ima semafor z gumbom za občasno uporabo. Ker je sekundni interval za pešce dolg, nekateri prečkajo cesto kar pri rdeči luči. A vozniki se pri prehodu ne ustavijo vedno in peljejo naprej z nezmanjšano hitrostjo.
  5. Križišče Goriška-Magistrova je za prečkanje zelo nevarno, čeprav je semaforizirano. Cesta in železniška proga sta namreč zelo skupaj, pločnik pa je neznaten in speljan tako, da pešca pripelje na cesto (Magistrovo).
  6. Prehod za pešce pred šolo na Gorazdovi ul. se na nasprotni strani zaključi s parkiriščem. To je nevarno predvsem za manjše otroke, a previdni morajo biti tudi drugi pešci, saj parkirana vozila ovirajo vidljivost.

 Varnost naših otrok na vseh prometnih poteh naj bo naša skupna skrb in odgovornost!

(Visited 210 times, 1 visits today)
Dostopnost