Skoči na glavno vsebino

Nadarjeni učenci so se že tradicionalno udeležili tabora, ki je bil matematično in športno obarvan.

V petek po pouku so se učenci skupaj s svojimi mentorji odpravili v Senožeče, kjer je bila izhodiščna točka za pohod na Vremščico. Na vrhu nas je očaral razgled do morja. Pot smo nadaljevali do Rakovega Škocjana, kjer smo v CŠOD Rak preživeli zelo dinamičen in ustvarjalen vikend.

Prvi večer so bili učenci likovno ter literarno ustvarjalni.

V soboto smo občudovali naravne znamenitosti Rakovega Škocjana, dinarskokraški svet, ki je poln jam, vrtač, škrapelj, brezen itd. Sprehodili smo do Malega naravnega mostu ter si ogledali Zelške jame, kjer so vidni odtisi zmaja iz znamenite legende. Popoldne pa so spoznali Evklida in njegovo znanstveno delo. S pomočjo že znanih petih postulatov, s katerimi se začenja njegovo delo, so raziskovali Evklidske konstrukcije in konstrukcije z drugimi orodji. Spoznali so Pravila evklidske konstrukcije, ki dovolijo uporabo le ravne deščice in šestila oz. okrogle šablone. Konstruirali so s šestilom in ravno deščico, z ravno deščico in okroglo šablono ter samo z ravno deščico.

Zvečer so se sproščali ob tabornem ognju ter pekli hrenovke in se sladkali z buhtlji, ki so jih sami zamesili.

Nedeljsko jutro pa smo preživeli na kolesih, se odpeljali do Cerkniškega jezera/polja in tudi tam izvedeli veliko o delovanju kraškega vodnega sistema.

Domov so se učenci odpravili z novimi izkušnjami, prijetnimi vtisi, predvsem pa so prejeli veliko matematičnega in naravoslovnega znanja.

(Visited 176 times, 1 visits today)
Dostopnost