Skoči na glavno vsebino

Pri naravoslovnem krožku so se skozi celo šolsko leto prepletale različne teme naravoslovja. Med drugim smo spoznali  različne rastlinske vrste. Na šolskih visokih gredah smo skrbeli in opazovali predvsem zelišča. Nekatere smo na novo vsadili, druge smo le pomladili.  

Pod mikroskopom smo opazovali rastlinske celice.

Izvajali smo osnovne fizikalne in kemijske poskuse. Na izkustven način smo spoznavali naravne pojave in tako širili znanje naravoslovja.

Z opazovanjem, pripovedovanjem, filmskimi projekcijami ipd. smo poglabljali  znanje o živalih in rastlinah.

Skozi igro čutil ( vonj, okus, vid, tip ) smo spoznavali razna zelišča in plodove.

Z igro »Kaj slišim?« smo spoznavali oglašanje živali.

Sodelovali smo na Natečaju šolskih vrtov: »POBARVAJMO Z RASTLINAMI«

Kar nekaj ur smo posvetili raziskovanju naravnih barvil rastlinskega izvora. Pri tem smo spoznavali, da barvila lahko dobimo iz korenin, lesa, lubja, jagodičja, lišajev, cvetov, oreščkov …

Poleg tega, da imamo radi naravoslovje, radi tudi rišemo. Tako smo združili obe dejavnosti. Najprej smo naredili načrt, katere rastline in plodove bomo pri slikanju uporabili. Ker živimo v mestu, je bilo najlažje, da smo rastline in plodove prinesli od doma.  Nabralo se je kar nekaj različnih rastlin in plodov, zato smo dobili kar veliko  različnih odtenkov barv.  Kmalu smo ugotovili, da vse barve niso tako izrazite kot tiste, ki jih izstisnemo iz tube.

Naše pridobivanje barv iz rastlin je bilo zelo preprosto.  Uporabljali smo  kuhano zelenjavo in sveže plodove, kot so maline, borovnice,  za ozadje smo uporabili predvsem sveže cvetove in liste rastlin.

Barve smo naredili iz: rdečega zelja, rdeče pese, čebulnih listov, kamilic, špinače, kave, kakava, kurkume, oglja, različnih cvetov pomladanskih cvetlic, rdeče paprike, prsti, ilovice.

Kako smo dobili barve?

Rdeče zelje, rdečo peso, špinačo, kamilico, čebulne liste, kavo smo najprej narezali ali natrgali na manjše koščke, nato pa smo jih  skuhali v manjši količini vode. Ko je bilo kuhano, smo vodo odlili in tako dobili barvo za slikanje.

Začimbe, kot so kurkuma, rdeča paprika, oglje, smo stresli v lonček,  zmešali z malo vode in tako dobili barve, s katerimi smo slikali.

Ozadje smo premazali s svežimi cvetovi in listi rastlin.

Nad nenavadnimi barvami smo bili tako navdušeni, da smo z njimi slikali še naslednji dve uri.

Pri krožku so se trudili in tudi uživali učenci 4. in 5. razreda: Manja, Arman, Jurij, Dejan, Lars, Ivo, Oliver, Matvei, Timon, Maj in Nejc.

Mentorica: Bogdana Turk

(Visited 39 times, 1 visits today)
Dostopnost