Skoči na glavno vsebino

Danes je državni praznik, dan Rudolfa Maistra. Praznujemo ga v spomin na 23. november leta 1918, ko je general Maister s svojo vojsko razorožil nemško varnostno stražo ter prevzel vojaško oblast v Mariboru. Veličina dejanja generala Rudolfa Maistra je v tem, da se je zavedal, kako pomembna je odločnost ob nastajanju nove države ob razpadu avstrijske monarhije.

General Rudolf Maister (1874-1934) sodi med najopaznejše slovenske osebnosti 20. stoletja. S svojim pogumnim dejanjem je ob koncu prve svetovne vojne, po razpadu avstro-ogrske monarhije, najprej v Mariboru, nato pa tudi na širšem štajerskem območju uveljavil ljudsko voljo in dosegel, da je velik del slovenskega narodnostnega in govornega območja Štajerske in Koroške prišel pod državo Slovencev, Hrvatov in Srbov (SHS).

Učenci 9. razreda, ki pri zgodovini spoznavajo obdobje 20. stoletja in s tem prvo svetovno vojno (1914-1918) so bili tudi ustvarjalni. Izdelali so makete pozicijskega bojevanja (bojevanje na frontah v jarkih) iz prve svetovne vojne. Izdelke so ustvarili: Stela Jelenc in Nemanja Surtov iz 9. a, Jan Alešnik, Dario Savič in Amir Velić iz 9. b ter Nik Bačnik, Tim Jambrović, Oliver Komić in Lina Savić iz 9. c.

 

 

(Visited 77 times, 1 visits today)
Dostopnost