Skoči na glavno vsebino

Bralna značka

Zgodovina

Bralno značko sta po češkem zgledu osnovala ravnatelj osnovne šole na Prevaljah in pisatelj Leopold Suhodolčan ter profesor slovenščine na isti šoli Stanko Kotnik.

Ustanovljena je bila kot spodbuda za bralce. Dotlej so bile nagrade povezane pretežno z dosežki na športnem področju, takrat pa se je porodila ideja, da bi nagradili tudi tiste, ki radi berejo.

 

Bralna značka na naši šoli

Želimo si, da bi otroci radi in veliko brali. Prav zato se trudimo izbirati knjige, ki so tako otrokom in mladostnikom kot tudi učiteljem zanimive. Knjižnica se polni tudi s stripi, riso-romani in revijami, ki spodbujajo branje.

Mladi bralci si knjige izberejo sami. V pomoč jim je priporočilni seznam v knjižnici ali na spletni strani. Odlično priporočilnico ima spletna stran bralnaznačka.si, pri izbiri pa lahko pomagata tudi knjižničarka ali učitelji.

»Bralni značkarji« so vsako leto nagrajeni z zaključno prireditvijo, na kateri se družijo z znanim slovenskim pisateljem, pesnikom ali ilustratorjem. V zadnjih letih so nas obiskali Boštjan Gorenc – Pižama, Tone Partljič, Andrej Rozman – Roza, Boris Karlovšek, Vinko Möderndorfer in Ivan Mitrevski.

Otroci, ki delajo bralno značko vseh devet let, so okronani za zlate bralce in bralke. V devetem razredu se udeležijo slavnostne prireditve za zlate bralce, dobijo knjižno nagrado ter odpotujejo na nagradni zaključni izlet v Benetke.

 

Zanimivi in koristni viri:

https://www.bralnaznacka.si/sl/

https://www.bralnaznacka.si/sl/o-nas/zgodovina/

https://www.bralnaznacka.si/sl/priporocene-knjige/

https://www.dobreknjige.si/

Bralna značka 2023-24

Eko bralna značka 2022_23

(Visited 307 times, 1 visits today)
Dostopnost