Skoči na glavno vsebino

Vzgajamo zelišča

V letošnjem letu smo sodelovali v projektu VZGAJAMO ZELIŠČA »V starem iščem novo« s temo ZaČUTimo zelišča.

V šestih razredih pri urah naravoslovja ter pri naravoslovnem krožku (4. in 5. razredi) smo z oktobrom pričeli sejati in presajati zelišča, ki smo jih prinesli od doma. Cvetlične lončke z zelišči smo postavili  na okensko polico v učilnici naravoslovja. Na lističe smo napisali imena in jih postavili k posamezni rastlini. Učenci so pridno skrbeli za njih, jih zalivali in opazovali. Večkrat smo se čudili čudovitim vonjem naših rastlin.

Pogovarjali smo se kje rastejo, koliko vode in svetlobe potrebujejo, za kaj vse jih uporabljamo v kulinariki, v zdravstvu, farmaciji ter kozmetiki.  Zelišča so hitro rastla. Odločili smo se, da meto in meliso posušimo in si v zimskih dneh skuhamo  čaj. Čaj je bil odličen.  Tudi posladkali smo se. Naredili smo domače zeliščno karamelne lizike, ki prav pridejo ob prehladih in vnetem grlu skupaj z žajblovim mlekom ali zeliščnim čajem. Čajanko bomo še ponovili!

Komaj čakamo, da se zima poslovi in naša zelišča presadimo na šolski vrt. Iz sivke, limonine trave, rožmarina in v šoli pripravljenega eteričnega olja bomo pripravili domače pršilo proti klopom in komarjem. Iz ognjičevih cvetov bomo pripravili ognjičevo kremo. V 6. razredih pa bomo na tablice  poleg slovenskih imen dopisali še latinska imena. Tako si bodo na šolskem vrtu zelišča lahko ogledali tudi drugi učenci, starši in obiskovalci naše šole. Zeliščni vrt pa bomo vsako leto dopolnjevali z novimi zelišči. Vsi zeliščarji se veselimo prihajajoče pomladi!

Mentorica Rahela Selan

 

crta2 jpg jpg crta2 jpg jpg crta2 jpg jpg crta2 jpg jpg

 

V oktobru, novembru in decembru so učenci 1. b in 2. b razreda podaljšanega bivanja v okviru projekta »Vzgajamo zelišča« v razredu  vzgojili eko zelišča citronko in limonsko travo. Učenci so v teh mesecih zalivali zelišča tako, da so bogato zrasla. 6. 11. 2017 smo porezali zelišča in jih pripravili za sušenje. Učenci so zelišča oprali pod  vodo. Pripravljena zelišča smo dali na okensko polico, da se posušijo. Posušena zelišča bomo kasneje uporabili za pripravo zimske mešanice čaja.

Zapisal: Igorcho Angelov

 

crta2 jpg jpg crta2 jpg jpg crta2 jpg jpg crta2 jpg jpg

 

29. 9. 2017 so učenci OPB 2 (1. b in 2. b) v okviru projekta »Vzgajamo zelišča« na šolskem dvorišču s pomočjo vseh potrebnih pripomočkov (posoda, zalivalka, sadike, rokavice) zasadili zelišča. Na začetku smo se najprej pogovorili, kaj potrebujemo, čemu so sadike namenjene in kako bomo pripravili sadike za saditev ter katere pripomočke potrebujemo. Izbrali smo in zasadili dve rastlini, in sicer: limonska trava (ena sadika) in citronke (dve sadiki). Učenci so pridno zrahljali zemljo, ki so jo vzeli iz vreče, in jo dali v posodo. Sadike smo prej namočili v vodo, da bi jih z lahkoto vzeli iz majhne posodice. Sadike smo potem zasadili v večjo posodo in jih tudi zalili. Učenci so sadike postavili na okenski polici, kjer jih bomo skupaj lažje vzgajali in občudovali njihovo lepoto.

Zapisal: Igorcho Angelov

(Visited 73 times, 1 visits today)
Dostopnost