Skoči na glavno vsebino

Vsako šolsko leto učenci 3. a razreda sodelujejo v Unesco projektu Moje pravice. Naš namen je, da učence spodbudimo k pozitivnemu in kritičnemu razmišljanju o pravicah, ki jih imajo. Cilj je, da jih naučimo borbe in strpnosti do uresničevanja njihovih pravic, v kolikor so zanje prikrajšani.

Učenci so ob branju knjige Vsi se rodimo svobodni spoznali Splošno deklaracijo o človekovih pravicah v slikah. Ob čudovitih ilustracijah knjige so se pogovorili o pomembnosti njihovih pravic. Učenci so si izbrali pravico in jo preko slike oz. risbe poskusili predstaviti.

Za boljšo ozaveščenost o pravicah smo si ogledali videoposnetke o ljudeh s posebnimi potrebami, invalidih, slepih in slabovidnih, o otrocih z Downovim sindromom in drugimi specialno rehabilitacijskimi težavami na You tubu. Pogovarjali smo se in izmenjavali izkušnje ter se pogovarjali o lepih dogodkih. Učenci so povedali, da so spoznali vsaj eno osebo, ki ima posebne potrebe. Pripovedovali so o srečanju s to osebo in kako so njej pomagali.

Učili smo se in se pogovarjali o strpnosti, sodelovanju ter o borbi do svobode in izražanju mnenja. Dogovorili smo se in se naučili, da »slabih mnenj ni in da vedno morajo na glas povedati tisto, kar menijo, da je prav«. Pogovorili smo se o pravici  do šolanja, pitne vode, staršev itd.

Učenci so bili navdušeni. V nadaljevanju prikazujemo njihove risbe in se že veselimo sodelovanja v prihodnje.

Zapisal: Igorcho Angelov, koordinator

(Visited 46 times, 1 visits today)
Dostopnost