Skoči na glavno vsebino

Že deseto leto zapored bomo na tretji petek v novembru obeležili dan slovenske hrane in z njim povezan dogodek »Tradicionalni slovenski zajtrk«. Z letošnjim Tradicionalnim slovenskim zajtrkom, ki  bo potekal pod sloganom »Zajtrk z medom – super dan!«, bomo obeležili tradicionalno zajtrkovanje z izbranimi živili, in sicer kruhom, maslom, mlekom, medom in jabolkom. Letos bo njegova izvedba zaradi epidemije covid-19 drugačna in bo potekala namesto v šoli  kar doma. Tako lahko doma skupaj s starši, z vašimi sorojenci ali sami pripravite zajtrk, ki naj vključuje živila, značilna za tradicionalni slovenski zajtrk, in sicer kruh, maslo, med, mleko in jabolko.

Dogodek lahko obeležimo tudi z branjem in ogledom izobraževalnih video posnetkov. Izbor otroške, mladinske in strokovne literature, ki lahko najdete  na povezavi:

https://www.nasasuperhrana.si/tradicionalni-slovenski-zajtrk/izbor-kakovostne-literature-natemo-prehrane/ ; video predstavitve pa so  objavljene  na spletni strani:

https://www.nasasuperhrana.si/tradicionalnislovenski-zajtrk/.

Prav je, da se zavedamo, kako pomembno je zdravo zajtrkovati. Tradicionalni slovenski zajtrk ni samo zajtrk, ampak pomeni veliko več. Je projekt, ki poteka ob dnevu slovenske hrane. Namenjen je izobraževanju, ozaveščanju in spodbujanju širše javnosti k pravilnemu načinu prehranjevanja, o pomenu zajtrka in zdrave prehrane, ter izboljšanju prehranskih navad, o pomenu in prednosti slovenske hrane, ki so jo pridelali in predelali slovenski kmetje in čebelarji. Tako na naših mizah pristane sveža, kakovostna doma pridelana hrana, ki je od njive ali hleva potrebovala čas, ki se meri v urah in minutah in ne morda v tednih in morskih miljah.

V času, ko smo doma in poteka izobraževanje na daljavo, je zelo pomembno, da dan začnemo z zajtrkom, ki telo oskrbi s potrebno energijo in hranilnimi snovmi. Zajtrkovanje tako pozitivno vpliva na naše počutje in tudi na učenje.

Pa dober tek!

Tanja Belič

 

(Visited 16 times, 1 visits today)
Dostopnost