Tako kot vsako jesen bomo tudi v letošnjem šolskem letu obeležili dan slovenske hrane, ki se tradicionalno izvaja vsak tretji petek v novembru v obliki različnih dejavnosti. Tokrat bo potekal v petek, 18.11.2022.
Na dan slovenske hrane učenci zaužijejo kruh, maslo, med, mleko in jabolko iz lokalnega okolja. To pomeni, da so vsa živila pridelana in predelana v Republiki Sloveniji.
To je poseben dan s katerim želimo izobraževati, obveščati in osveščati prav vse :
- o pomenu zajtrka v okviru prehranjevalnih navad,
- o pomenu in prednosti lokalno pridelanih in predelanih živil domačega izvora,
- o pomenu kmetijske dejavnosti in čebelarstva za pridelavo in okolje,
- o pravilnem ravnanju z odpadki, ki nastajajo v vsakdanjem življenju,
- o pomenu zdravega načina življenja.
Slogan letošnjega Tradicionalnega slovenskega zajtrka se glasi : »Zajtrk z mlekom – super dan!«.
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je v letošnjem letu postavilo v ospredje pomen mleka in mlečnih izdelkov kot posebno prehransko dobrino. Prav mleko in maslo sta že vsa leta poleg kruha, medu in jabolk, sestavini Tradicionalnega slovenskega zajtrka. Mleko se pogosto znajde na našem jedilniku in prav je tako, saj je kot polnovredno živilo del pravilne prehrane, ki podpira in ohranja naše zdravje.
Želim vam lep in polno doživet dan – dan slovenske hrane in Tradicionalnega slovenskega zajtrka!
Tanja Belič