Skoči na glavno vsebino
  1. oktobra vsako leto obeležujemo svetovni dan varstva živali. Na ta dan se povsod po svetu odvijajo razni dogodki na temo varstva živali.

Svetovni dan varstva živali je predlagal Kinolog Heinrich Zimmermann, ki  je leta 1925 v Berlinu  organiziral tudi prvo praznovanje. Leta 1931 pa je na kongresu o mednarodni živalski zaščiti v Firencah predlagal širitev dne varstva živali. Tako se je svetovni dan živali uradno prvič praznoval leta 1931 v poklon pomembni vlogi živali v našem življenju in ljudem, ki so posvetili svoje življenje njihovi zaščiti in negi. Vsako leto nas praznik živali opozarja, da bi moral svet postati boljši za vse živali.

Letošnje šolsko leto smo na naši šoli obeležili in doživeli praznik živali na malo drugačen način. Učenci izbirnega predmeta ONA so za ta dan pripravili kratke predstavitve o svojih živalih, ki jih imajo neizmerno radi in si z njimi delijo vsakodnevne malenkosti, ki jim polepšajo življenje.

Učencem prve in druge triade so pripovedovali o Divi, Bobiju, Zlatki in Živih listih, ki jih imajo doma, kjer jim zagotavljajo ustrezne življenjske pogoje in jim nudijo ljubeč dom. Prav slednje je bilo vodilo pripovedovanj o hišnih ljubljenčkih, ki pripomore k razvijanju naklonjenosti, spoštovanja in odgovornosti do živih bitij.

Živali čutijo in so tako kot mi izjemno čuteča bitja in prav je, da jim zagotovimo ljubeč in skrben dom in tako prispevamo k izboljšanju živalskih življenj.

Tanja Belič

 

(Visited 74 times, 1 visits today)
Dostopnost