Skoči na glavno vsebino

eu

NAŠA OSNOVNA ŠOLA SODELUJE

V EVROPSKEM “SISTEMU RAZDELJEVANJA SADJA IN ZELENJAVE V ŠOLAH

S FINANČNO PODPORO EVROPSKE SKUPNOSTI

Da bi spodbudili uživanje sadja in zelenjave v šolskem prostoru smo tudi to šolsko leto vključeni v mednarodni projekt Shema šolskega sadja (SŠSZ).

Omenjeni ukrep izvaja Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v sodelovanju z Ministrstvom za šolstvo in šport ter Ministrstvom za zdravje. Evropska unija je Državam članicam namenila določeno finančno pomoč za brezplačno razdeljevanje svežega sadja in zelenjave učencem. Pri izvedbi projekta dajemo velik poudarek pomembnosti vključevanja spremljajočih izobraževalnih in promocijskih aktivnosti kot so razredne ure z vsebinami sadja in zelenjave, naravoslovni dnevi, obveščanje preko šolskega radia in v publikacijah. Učenci oblikujejo plakate, pripravljajo razstave, sodelujejo na natečajih, pripravljajo jedi, rešujejo ankete ….

Uravnotežena prehrana otrok in mladostnikov naj bi dnevno vsebovala zadostno količino sadja in zelenjave. Cilji sheme šolskega sadja so ustaviti trend zmanjševanja porabe sadja in zelenjave, zagotoviti trajno povečanje sadja in zelenjave v prehrani otrok in mladostnikov, ter ustaviti naraščanje pojava prekomerne telesne teže in debelosti pri otrocih.

Na naši šoli Shemo šolskega sadja in zelenjave izvajamo od oktobra do konca junija za vse učence od 1. do 9. razreda. Brezplačen obrok sadja in zelenjave v sklopu projekta SHEME SADJA IN ZELENJAVE delimo dvakrat tedensko ob sredah in petkih v času rekreativnega odmora ob prisotnosti dežurnih učiteljev .

Mentorica Rahela Selan

 

(Visited 42 times, 1 visits today)
Dostopnost