Skoči na glavno vsebino

V ponedeljek, 3. oktobra, so nas obiskali učenci Slovenke Gimnazije v Celovcu. Pričakali so jih učenci gostitelji v avli šole, kjer so jim pripravili sprejem. Pevski zbor je s pesmijo Dežnik in marela odgnal dež, recitatorji pa so nas opomnili na pomen prijateljstva. Po prireditvi so si učenci ogledali šolo, pouk ter se udeležili delavnic, kjer so brali s psom, ustvarjali panske končnice in se športno rekreirali.

Popoldne so preživeli v centru Ljubljane na ladjici in si ogledali Ljubljanski grad. V torek so se odpravili v Križno jamo, ogledali so si tudi naravno narejene mostove in Cerkniško jezero. Dan so zaključili pred Predjamskim gradom, kjer so pokazali svoje likovne sposobnosti in z ogljem narisali grad. Zadnji dan jih je pot odnesla v Slovenski parlament in po stari Ljubljani. Učenci Slovenske Gimnazije so se v sredo popoldne zadovoljni odpravili proti domu. Zahvaljujemo se učencem in staršem učencev gostiteljev za sodelovanje pri izmenjavi.

V galeriji si lahko pogledate slike našega tridnevnega druženja, spodaj pa si lahko preberete tudi vtis ene izmed naših učenk o izmenjavi.

Izmenjava je bila enkratna izkušnja in odlična priložnost za sklepanje novih prijateljstev. Učenci, ki smo se je udeležili, smo širili svoja obzorja s spoznavanjem novih krajev in navezovanjem stikov z vrstniki. Preizkusili smo se tako v vlogi gosta kot tudi gostitelja, in se ob tem neizmerno zabavali. Glede na to, da smo učenci obeh šol skupaj preživeli več dni, med nami niso potekali le kratki pogovori – spoznali in poglobili smo se lahko v način življenja za avstrijsko mejo.

Namen izmenjave s Slovensko gimnazijo v Celovcu je bil tako v celoti dosežen, če ne celo presežen. Za učence obeh šol lahko z vso gotovostjo rečem, da smo v skupnih trenutkih zelo uživali, se naučili marsikaj novega in nam ni žal, da smo se odločili za izmenjavo. Mnogi med nami bomo stike ohranili in ostali dobri prijatelji.

Zavoljo prihodnjih generacij predlagam nadaljevanje takšnih projektov tudi v prihodnosti. Takšna izkušnja bi namreč koristila prav vsakomur.

Lara Kraševec

 

(Visited 17 times, 1 visits today)
Dostopnost