Skoči na glavno vsebino

V petek, 25. 11. 2022, se je na Gospodarskem razstavišču v okviru 38. Slovenskega knjižnega sejma zaključil projekt BeriDeli, ki ga je pripravila založba Beletrina. Glavni namen projekta, ki se je za osnovnošolce začel septembra, ko so dobili v roke kode za dostop do elektronskih knjig iz zbirke Zvezdna Beletrina, je bil spodbujati oz. razvijati pozitiven odnos do literature. K sodelovanju se je prijavilo 25 osnovnih šol in več kot tisoč učencev tretje triade.

Med njimi so bili tudi naši petošolci, ki so se ukvarjali z Malim princem, in skupina učencev 7. b in 8. c, ki je pripravljala aktualizacijo Butalcev. Slednji so se oktobra udeležili tudi delavnic, ki jih je Beletrina pripravila na naši šoli na temo aktualizacije besedila, pomena branja in bralne pismenosti. Ker so bili že od začetka projekta usmerjeni v ilustracijo, je kmalu nastala tudi razstava, s katero so kultne Butalce prestavili v šolsko avlo in se ob tem spraševali, ali so Butale mogoče lahko tudi Ljubljana ali celo Šiška.

Mina Altintas, Erin Bašić, Brina Cimperman in Varja Eniko (vse 8. c) ter Ariana Bašić, Aleks Grabić, Ana Radonjić, Benjamin Rekić in Liel Sagir (vsi 7. b) so svoje izdelke poslali tudi komisiji projekta, ki je v njih prepoznala kakovost in jim dodelila drugo mesto. Nagradila jih je z zbirko Zvezdna Beletrina in tole strokovno obrazložitvijo: »Pravi plakati, pamfleti imajo vedno naboj in kličejo po kritičnem premisleku in akciji. Taki so izdelki učencev, ki s skopimi, premišljenimi komentarji, skupaj z minimalistično risbo zadenejo bistvo in nas od intenzivnosti kar prestavijo in šokirajo. Vzbujajo upanje, da je ta generacija znala nadgraditi trpko samoironijo v domiseln, odločen komentar v sedanjosti. Le taki posamezniki, ki znajo nasloviti probleme, jih tudi uspešno premagajo.«       

Iskrene čestitke!

Mentorici Kristina Kompan in Maja Miklič Premrl

(Visited 146 times, 1 visits today)
Dostopnost