Skoči na glavno vsebino

Vlada je na svoji seji, 13. aprila 2023, sprejela Sklep o razglasitvi slovenskega dne zavržene hrane, ki ga bomo vsako leto obeleževali 24. aprila.

Namen tega dne je  ozaveščanje in spodbujanje širše javnosti k zmanjševanju in preprečevanju nastanka zavržene hrane ter izobraževanju o praktični uporabi neporabljenih prehrambnih izdelkov.

Na ta dan potekajo različne aktivnosti povezane s preprečevanjem izgub hrane saj zavržena hrana predstavlja globalni problem s pomembnimi okoljskimi, družbenimi in ekonomskimi vplivi.  

Dejstvo je, da bi lahko v Sloveniji  kar 40% hrane, ki pristane med odpadki,  še uporabili in vključili v naš jedilnik. Z odgovornejšim ravnanjem lahko te odstotke hitro zmanjšamo in s tem pripomoremo k preprečevanju nastajanja zavržene hrane.

Zavedati se moramo, da je od vseh nas odvisno kako uspešni bomo pri zmanjševanju in preprečevanju nastanka zavržene hrane. Zato je pomembno, da spremenimo naš odnos do hrane in  izkoristimo  različne možnosti kako uporabiti in ne zavreči to, kar je ostalo pri pripravi živil ali po obedu. Možnosti uporabe prehrambnih izdelkov, ki pogosto ostanejo neuporabljeni, je namreč izredno veliko. Prav slednje naj bo vodilo, da »hranozavest« postane del našega življenjskega sloga.

Tanja Belič

(Visited 85 times, 1 visits today)
Dostopnost