Skoči na glavno vsebino

Eden največjih naravoslovcev vseh časov, Charles Darwin, se je rodil 12. februarja 1809. Na ta dan praznujemo mednarodni Darwinov dan. Tokrat naj nas razveseli majhna Darwinova skrivnost iz njegovega zasebnega življenja.

Charles Darwin si je pred veliko odločitvijo, kot je poroka, sestavil prednosti in slabosti zakonskega stanu. Po njegovem mnenju so prednosti zakona otroci, stalni spremljevalec ter čari glasbe in ženskega klepeta.

Kot slabost zakona pa je štel izgubo časa in manj denarja za knjige. Vseeno se je odločil in poročil s svojo prvo sestrično, kar je sicer zelo nenavadno za naravoslovca, ki se ukvarja z genetiko in naravnim izborom. V takratnih časih pa poroka s sestrično ni bila čisto nič nenavadna. Tako sta Charles in Emma ostala poročena dobrih 43 let, vse do njegove smrti.

In za konec za vse tiste, ki bi želeli postati znanstveniki, kaj je Darwin nekoč izrekel: »Znanstvenik naj ne bi smel imeti nobenih želja ali naklonjenosti, zgolj kamnito srce. Znanstvenik mora imeti ostro oko. A hkrati mora biti sposoben ohraniti nevtralnost. To je edini način za iskanje resnice.«

Tanja Belič

(Visited 141 times, 1 visits today)
Dostopnost